Bygger broar för framtidens vattenbruksforskning

I slutet på förra veckan samlades över 30 forskare i Göteborg för en träff arrangerad av Nationellt kompetenscentrum för vattenbruk (NKfV). Fokus låg på att dela nya forskningsrön och stärka samarbeten för att främja ett mer hållbart och effektivt vattenbruk framöver.

Fortsätt läs mer

Forskar på laxens hudhälsa för att främja hållbar laxodling

De största utmaningarna inom laxodlingsnäringen är fiskens hälsa och att odla på ett hållbart sätt, där laxlus och hudsjukdomar påverkar både fiskens välfärd och odlingens effektivitet. Forskaren Darragh Doyle, vid Göteborgs universitet och Swemarc, berättar om sitt Formas-finansierade forskningsprojekt, som syftar till att förbättra laxens hudhälsa och undersöka hur klimatförändringar påverkar fiskhälsan.

Fortsätt läs mer

Europeisk havsodling stärks genom AI-teknik

Läs mer på KTH:s webbplats.

Mer protein kan utvinnas ur alger med ny metod

Proteiner i havssallat kan bli ett lovande alternativ till såväl kött som andra proteinkällor. Proteinerna sitter ofta hårt bundna, men nu har forskare hittat ett sätt att utvinna dem som är tre gånger så effektivt som tidigare metoder. Framsteget öppnar för tångburgare och proteinsmoothies från havet.

Fortsätt läs mer

Fortsatt satsning på svensk sjömat

Blå mat – Centrum för framtidens sjömat får ytterligare 40 miljoner kronor från Formas för att fortsätta sitt arbete med att göra Sverige till en ledande producent av hållbar sjömat. De kommande fyra åren läggs ännu större fokus på ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.

Fortsätt läs mer

Den hållbara matproduktionen behöver ökas i Sverige

Nu har Matfiskodlarna, branschorganisationen för fiskodlare, skapat en film med fokus på odlad fisk som ett mer hållbart alternativ inom svensk matproduktion.

Fortsätt läs mer

Sammanfattning och presentationer från Nationella vattenbrukskonferensen

Foto: Eva-Stina Lindell

Nationella vattenbrukskonferensen 2024, som hölls i Umeå 14-15 mars, samlade drygt 110 deltagare från hela vattenbrukssverige: företagare, innovatörer, myndigheter och forskare. På programmet fanns bl.a. kompensationsodling, klimatutmaningar för svenskt vattenbruk, främjande och handlingsplan för vattenbruket framåt, samt ökning av svensk matfiskproduktion. Ta del av presentationerna och läs mer om konferensen.

Presentationerna som hölls på konferensen finns samlade i en lista längre ner på sidan.


Sammanfattning av konferensen

Tema: Med kompensationsodling, klimat och vägen framåt i fokus

Tid och plats: 14-15 mars 2024, Clarion Hotell, Umeå

Program: kan laddas ner här 

Fortsätt läs mer

Jäst och tångflugor kan ersätta fiskmjöl i foder

Tångflugor och marin jäst som odlas på biprodukter från matindustrin kan användas i foder till odlad lax. Genom att ersätta fiskmjöl och sojabönor kan det skapas en mer hållbar och cirkulär matproduktion, enligt en avhandling från Göteborgs universitet.

Fortsätt läs mer

Fler algodlingar när vattenbruk undantas från strandskydd

Nu föreslår en statlig utredning att vattenbruk ska undantas från strandskyddet. Förslaget innebär att det skulle bli enklare att starta upp exempelvis alg- och musselodlingar.
– Det här är en viktig pusselbit i regelförenklingsarbetet som vi har arbetat för länge. Förhoppningsvis kommer det leda till att det svenska vattenbruket kommer att växa, säger Kristina Snuttan Sundell, föreståndare för Nationellt centrum för hållbart marint vattenbruk, SWEMARC.

Fortsätt läs mer

Nytt förslag kan förenkla hållbart vattenbruk

Företag inom vattenbrukssektorn har länge efterfrågat förenklad lagstiftning för att starta och driva vattenbruk i Sverige. Förslagen i ett nytt delbetänkande från Fiske- och vattenbruksutredningen kan vara ett steg på vägen. Det menar Jonas Kyrönviita från Nationellt centrum för hållbart marint vattenbruk, SWEMARC, som har varit juridisk expert i utredningen. Samtidigt löser förslagen långt ifrån alla problem som vattenbrukare ställs inför.

Fortsätt läs mer

Nytt forskningsprojekt ska göra algodlingar effektivare

Forskningsprojektet ”Blue Bio Boost – Effektivisera tångodling genom bättre utnyttjande av genetiska resurser” har fått forskningsbidrag för att utveckla algodlingar i Europa. Projektet ska ta fram ett genetiskt förädlingsprogram som ska underlätta för algodlare att odla rätt alg för att få bästa möjliga resultat.

Fortsätt läs mer

Inspelade föreläsningar från kursen "Fiskhälsa, förebyggande hälsoarbete och fiskvälfärd"

Ta del av föreläsningarna från den kompetenshöjande kursen inom projekt Akvakompetens 2.0, som arrangerades 21-23 november av Matfiskodlarna, Statens veterinärmedicinska anstalt, (SVA), Göteborgs universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Fortsätt läs mer

Nu kan du anmäla dig till den Nationella vattenbrukskonferensen i Umeå

Den Nationella vattenbrukskonferensen bjuder på ny kunskap, inspiration och omvärldsbevakning kring praktik, innovation, forskning, och entreprenörskap inom vattenbruk. Konferensen är mötesplatsen för hela vattenbrukssverige, från odlare till forskare och förädlare till myndigheter och intresseorganisationer.

Fortsätt läs mer

Marin företagsmässa i Bohuslän

Foto: Johan Wingborg

Vill du få ökad kunskap om den ekologiska hållbarheten inom fisket och vattenbruket i Bohuslän? Vill Du veta mer om aktuell forskning på Tjärnö marina laboratorium? Vill du få idéer, hitta nya koncept, träffa och knyta kontakter med forskare, havsföretagare och andra verksamma inom det marina området? Då ska du inte missa den marina företagsmässan på Tjärnö!

Fortsätt läs mer

Alger kan ersätta sojabönor som proteinkälla

Alger odlade i Sverige har potential att bli en viktig ingrediens i framtidens livsmedel. En ny avhandling från Göteborgs universitet visar att proteinhalten i algen havssallat kan höjas till samma nivå som sojabönor.

Fortsätt läs mer

Odlad havskatt på tallriken i framtiden

Foto: Ida Hedén

I framtiden kan odlad havskatt dyka upp i fiskdiskarna i Sverige. Fisken med det delikata fasta köttet har dock lite annorlunda odlingsförutsättningar, jämfört med lax. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

Fortsätt läs mer

Save-the-date: Nationella vattenbrukskonferensen, 14-15 mars 2024

Nu är det snart dags för den Nationella vattenbrukskonferensen, som hålls i Umeå. Konferensen bjuder på ny kunskap, inspiration och omvärldsbevakning kring praktik, innovation, forskning och entreprenörskap inom vattenbruk.

Fortsätt läs mer

Inspelade föreläsningar från kursen ”Vattenbrukets miljöpåverkan och miljönyttor”

Ta del av föreläsningarna från den kompetenshöjande kursen, som arrangerades 28-30 mars av vattenbruksexperter från Landsbygdsnätverket, Göteborgs universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Fortsätt läs mer

Nordiskt samarbete ska utveckla marina kolonilotter

Ett nytt samarbete mellan Sverige, Finland och Danmark ska undersöka hur småskalig odling i havet kan utvecklas. Målet är att det ska bli enklare att starta upp marina kolonilotter. 

Fortsätt läs mer

Nytt policydokument om svensk algindustri

Foto: Kristoffer Stedt

Nu har forskningsprojektet "Odling av makroalger i Sverige - en kunskapsöversikt" tagit fram en policy brief, som sammanställer möjligheter och hinder för industrin, och ger ett antal rekommendationer för att komma vidare.

Fortsätt läs mer

Följ oss på Twitter