På fredag eftermiddag (2/10) deltar forskare från SWEMARC, Göteborgs universitet, i Vetenskapsfestivalens digitala upplaga med fem föredrag, som har fokus på hållbar mat från havet. Alla är välkomna att besöka Vetenskapsfestivalens festivalarena.
Vetenskapens värld reser Sverige runt för att ta del av den senaste kunskapen om hållbar mat. Från Örnsköldsvik till Skåne försöker såväl forskare som bönder på olika sätt knäcka koden till att producera mer nyttiga livsmedel med lägre utsläpp. På Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckskil intervjuades SWEMARC:s verksamhetsledare Kristina Snuttan Sundell och Fredrik Gröndahl från KTH. Följ även med till akvaponiska odlingar av växter och fisk i Härnösand och utanför Stockholm och lyssna när Anders Kiessling, professor i akvakultur vid SLU, berättar om framtidens foder för hållbar fiskodling.
Nu har Landsbygdsnätverkets webbinarieserie om hur forskare och vattenbrukare arbetar för att få det svenska vattenbruket ännu mer hållbart dragit igång.
Odlade makroalger kan bli en ny industrisektor, som bland annat kan skapa nya jobb och produkter, skriver Dagens Nyheter och tar pulsen på algforskare vid Göteborgs universitet och Kungliga Tekniska Högskolan.
Modeller visar att proteiner från havet – främst hållbar odling av musslor och fisk – kan hjälpa till att föda 10 miljarder människor år 2050. Men då behövs också bättre miljöregler och teknikutveckling.
Det krävs miljardbelopp för att få fart på fiskodlingsindustrin på land. Samtidigt kan byråkratin påverka satsningarna.
Den virtuella konferensen "Seaweed for Health", som hålls 24-25 augusti, bjuder in deltagare med intresse för kommersialisering av alger, forskning och hälsa.
Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket arbetar för närvarande med att ta fram en ny gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk. Arbetet sker i nära dialog med fiskets och vattenbrukets intressenter och har nu resulterat i ett första förslag till strategi.
I Landsbygdsnätverkets nya webbinarieserie ”Hållbart från norr till söder” görs en djupdykning i vattenbrukets olika produktionsformer, utmaningar och möjligheter.
Idag är det FN:s internationella dag för hållbar gastronomi, vilket vi firar med GU-forskaren och SWEMARC:s verksamhetsledare Kristina Snuttan Sundells video om hållbar matproduktion i havet.
Fiskfoder består ofta av fisk- eller sojamjöl. Det är inte hållbart när produktionen av odlad fisk ökar. RISE har utvecklat en metod för att göra fiskfoder av hållbara proteinkällor från skogen. Nu ska det internationella projektet FISK knyta samman aktörer så att produktion av fiskfoder baserad på skogsråvara kan bli verklighet.
Nu vill EU-projektet AquaVitae kartlägga och ranka globala hållbarhetsmål i relation till odlade arter, som musslor, ostron, alger och sjögurkor.