När man kombinerar fisk- och grönsaksodling i cirkulära landsystem (akvaponi) blir det näringsrika fiskvattnet till gödsel för grönsakerna. Nu har forskare vid Göteborgs universitet visat att det går att skapa biogas på restprodukten, det vill säga fiskbajset.
Nu har Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk (NKfV), Matfiskodlarna och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) öppnat upp anmälan till kursen ”Fiskhälsa, förebyggande hälsoarbete och fiskvälfärd”, som är en av flera kurser inom projektet Akvakompetens 2.0.
Kursens huvudmålgrupper är nuvarande och blivande fiskodlare, samt distriktsveterinärer inom fiskhälsa, men även myndigheter och andra intresserade inom svensk fiskodling är välkomna att delta i mån av plats.
När: 21-23 november, 2023
Var: Sundsvall (Scandic Sundsvall City)
Läs mer om kursen här (uppdateras kontinuerligt) och för anmälan.
Sista anmälningsdag: 17 oktober, 2023.
Arrangörer är Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk (NKfV) tillsammans med SWEMARC, SLU Aquaculture, Matfiskodlarna och SVA
Antalet arter av grönalgen havssallat längs Sveriges kust är långt större än vad tidigare varit känt. Forskare vid Göteborgs universitet har kartlagt 1 000 mil kust och funnit tjugo arter av havssallat.
Kompetenshöjande kurs med fokus på vattenbrukets miljöpåverkan och miljönyttor lockade femton deltagare från både myndigheter och kommuner. Kursen arrangerades 28-30 mars av vattenbruksexperter från Landsbygdsnätverket, Göteborgs universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Hur odlar man tång, ostron och musslor? Hur smakar tångknäcke med sjöpungskräm? Kan man odla fisk på land? Dessa och många andra frågor kan du få svar på under Vetenskapsfestivalen i Nordstan, Göteborg.
Nu utlyser Jordbruksverket 25 miljoner kronor till projekt som på olika sätt kan bidra till vattenbruksföretagens förmåga att möta klimatförändringar. Därmed ska konkurrenskraften stärkas för den svenska vattenbruksnäringen.
Satellitprojektet ”Oysters, beyond raw: diversifying seafood consumption in Sweden” fick finansiering från Centrumbildningen Blå mats satellitutlysning. Idén var att undersöka hur alternativa sätt att servera ostron, utöver traditionellt råa, påverkade benägenheten att äta dem. Nu har resultaten publicerats i tidskriften Future Foods.
Satsning vid Göteborgs universitet har resulterat i ytterligare en verksamhetsperiod för Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, Swemarc. Vi tar pulsen på Kristina Snuttan Sundell, ordförande för Swemarc 2.0, för att få veta mer.
Innovatum Science Park har genomfört en kartläggning av sjömatsnäringarna i Sverige. Under webbinariet presenterar de resultaten från kartläggningen och berättar mer om Innovatums arbete för att skala upp de biomarina näringarna.
Är du intresserad av kompetenser för en framtid inom de blå näringarna? Då kan workshopen om blå livsmedel, som arrangeras av Folkhögskolan, vara något för dig.
Inom kort kommer Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk och Landsbygdsnätverket ta emot anmälningar till kursen ”Vattenbrukets miljöpåverkan och miljönyttor”, som är en av två kurser inom projektet Akvakompetens 2.0.
Den 1 december öppnar det svenska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet. Det innebär nya möjligheter för yrkesfiskare, samt för den som driver eller planerar att starta ett vattenbruksföretag att söka stöd. Programmet främjar ett hållbart yrkesfiske och vattenbruk – och bidrar till ett ökat utbud av svensk sjömat.
Projektet "Testbädd för storskaligt landbaserat vattenbruk" är nu igång med att skapa förutsättningar för en testbädd, som ska bli en språngbräda för nya spännande bolag som utvecklar produkter från havets resurser. Nu söker de användare, leverantörer och finansiärer.
Hur gör man sjöpung till en efterfrågad produkt på marknaden? Välkommen att höra mer om bolagets historia under ett lunchevent.
Den 3 november invigdes en marin kolonilott - en småskalig odling i havet - i Frihamnen i Göteborg. Målet var att skapa en mötesplats för framtidens mat från havet.
Med en budget på över 2 miljarder kronor ska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet (2021–2027) främja hållbart fiske och utvecklingen av det svenska vattenbruket.
Det svenska vattenbruket är ett svårgreppbart rättsligt system, där fokus är på detaljer och inte på vattenbruksnäringens målsättningar. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet - den första inom vattenbruksjuridik.
Nu har Formas öppnat utlysningen "Hållbar livsmedelsförsörjning i osäkra tider" (60 MSEK) inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel.
Samarbete mellan universitet i Sverige och Chile har resulterat i en ny nätbaserad doktorandkurs i hållbart vattenbruk.