Satellitprojektet ”Oysters, beyond raw: diversifying seafood consumption in Sweden” fick finansiering från Centrumbildningen Blå mats satellitutlysning. Idén var att undersöka hur alternativa sätt att servera ostron, utöver traditionellt råa, påverkade benägenheten att äta dem. Nu har resultaten publicerats i tidskriften Future Foods.
Satsning vid Göteborgs universitet har resulterat i ytterligare en verksamhetsperiod för Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, Swemarc. Vi tar pulsen på Kristina Snuttan Sundell, ordförande för Swemarc 2.0, för att få veta mer.
Innovatum Science Park har genomfört en kartläggning av sjömatsnäringarna i Sverige. Under webbinariet presenterar de resultaten från kartläggningen och berättar mer om Innovatums arbete för att skala upp de biomarina näringarna.
Är du intresserad av kompetenser för en framtid inom de blå näringarna? Då kan workshopen om blå livsmedel, som arrangeras av Folkhögskolan, vara något för dig.
Inom kort kommer Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk och Landsbygdsnätverket ta emot anmälningar till kursen ”Vattenbrukets miljöpåverkan och miljönyttor”, som är en av två kurser inom projektet Akvakompetens 2.0.
Den 1 december öppnar det svenska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet. Det innebär nya möjligheter för yrkesfiskare, samt för den som driver eller planerar att starta ett vattenbruksföretag att söka stöd. Programmet främjar ett hållbart yrkesfiske och vattenbruk – och bidrar till ett ökat utbud av svensk sjömat.
Projektet "Testbädd för storskaligt landbaserat vattenbruk" är nu igång med att skapa förutsättningar för en testbädd, som ska bli en språngbräda för nya spännande bolag som utvecklar produkter från havets resurser. Nu söker de användare, leverantörer och finansiärer.
Hur gör man sjöpung till en efterfrågad produkt på marknaden? Välkommen att höra mer om bolagets historia under ett lunchevent.
Den 3 november invigdes en marin kolonilott - en småskalig odling i havet - i Frihamnen i Göteborg. Målet var att skapa en mötesplats för framtidens mat från havet.
Med en budget på över 2 miljarder kronor ska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet (2021–2027) främja hållbart fiske och utvecklingen av det svenska vattenbruket.
Det svenska vattenbruket är ett svårgreppbart rättsligt system, där fokus är på detaljer och inte på vattenbruksnäringens målsättningar. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet - den första inom vattenbruksjuridik.
Nu har Formas öppnat utlysningen "Hållbar livsmedelsförsörjning i osäkra tider" (60 MSEK) inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel.
Samarbete mellan universitet i Sverige och Chile har resulterat i en ny nätbaserad doktorandkurs i hållbart vattenbruk.
Jordbruksverket bjuder in till lunchseminarium (14 juni) om svenskt vattenbruk, där de berättar om sin roll i att stärka det svenska vattenbruket. Därefter samtalar de med representanter från Matfiskodlarna och Svenskt vattenbruk och sjömat om vad som krävs för att öka den svenska vattenbruksproduktionen och hur olika produktionssystem kan komplettera varandra.
Intresset för alger växer med rekordfart. Idag finns ett fåtal odlare i Sverige men vad behövs för att industrin ska växa och utvecklas? Vilka tekniker finns för att odla alger och tång i svenska vatten? Var ligger utmaningarna? Och hur använder vi biomassan? Välkommen till en konferens med intressanta presentationer och spännande diskussioner!
För femte året i rad arrangerar Agenda 2030 i Väst en forumträff i samarbete med WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, i år med tema hållbar akvakultur.
Över 150 personer – från alla delar av det svenska vattenbruket – samlades i Strömstad för att delta i den nationella vattenbrukskonferensen. Vi tog pulsen på två av deltagarna, Marica Andersson och Niklas Warwas, doktorander vid Göteborgs universitet.
Processvatten från livsmedelsindustrin fungerar utmärkt som gödning i landbaserade algodlingar. Algerna inte bara växer snabbare, deras proteininnehåll mångdubblas också. Därmed kan processvatten gå från att vara en kostnad till att bli en resurs i livsmedelsindustrin. Det har en ny vetenskaplig artikel från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola visat.
Svensk Fiskhälsa bjuder in till två digitala infoträffar - 26 april och 4 maj - där de informerar om det frivilliga kontrollprogrammet Fiskhälsa.