Intresset för alger växer med rekordfart. Idag finns ett fåtal odlare i Sverige men vad behövs för att industrin ska växa och utvecklas? Vilka tekniker finns för att odla alger och tång i svenska vatten? Var ligger utmaningarna? Och hur använder vi biomassan? Välkommen till en konferens med intressanta presentationer och spännande diskussioner!
För femte året i rad arrangerar Agenda 2030 i Väst en forumträff i samarbete med WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, i år med tema hållbar akvakultur.
Över 150 personer – från alla delar av det svenska vattenbruket – samlades i Strömstad för att delta i den nationella vattenbrukskonferensen. Vi tog pulsen på två av deltagarna, Marica Andersson och Niklas Warwas, doktorander vid Göteborgs universitet.
Processvatten från livsmedelsindustrin fungerar utmärkt som gödning i landbaserade algodlingar. Algerna inte bara växer snabbare, deras proteininnehåll mångdubblas också. Därmed kan processvatten gå från att vara en kostnad till att bli en resurs i livsmedelsindustrin. Det har en ny vetenskaplig artikel från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola visat.
Svensk Fiskhälsa bjuder in till två digitala infoträffar - 26 april och 4 maj - där de informerar om det frivilliga kontrollprogrammet Fiskhälsa.
De två centrumbildningarna – Blå mat, centrum för framtidens sjömat och Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC – har öppnat upp två unika kurser för deltagare med intresse för sjömat och hållbart vattenbruk. Doktorandkurserna startar i mars vid Chalmers tekniska högskola och april vid Göteborgs universitet.
Den 9:e februari anordnar projektet "Förstudie – Kartläggning och upprättande av en branschgemensam plan för marknadsföring av svenskt vattenbruk och sjömat" ett informationmöte- och dialogmöte. Sista anmälningsdag är 22 december, 2021.
Nu öppnar Mistra det första steget i utlysningen "En hållbar blå ekonomi för Sverige". Syftet med ett framtida forskningsprogram är att stödja omställningen till en blå ekonomi med fokus på förbättrade miljöförhållanden och ökad resiliens i marina områden.
Ragu på sjögurka, friterade simkrabbslår och sobanudlar med sjöborre. Kreativiteten flödade när Sofia B Olsson bjöd in kolleger till Restaurang VRÅ för att tänka nytt kring ätbara men outnyttjade råvaror från havet. På plats fanns även forskare från Göteborgs universitet för att guida i havets okända skafferi.
Den 17 november samlas den maritima sektorn i Västsverige för en hybridkonferens med inspirationstalare, pitchning av innovativa företagsidéer och mycket mer. Möt entreprenörer, startups, finansiärer, forskare och större företag från de blå näringarna inom livsmedel och bioteknik.
Vi behöver producera mer mat. Målet är tydligt både i Sveriges Livsmedelsstrategi och Strategin för Svenskt Vattenbruk. Men hur når vi dit?
Inbjudan till vattenbrukskursen: "Nå ut med din produkt! Ökad konkurrenskraft och lönsamhet genom förädling, produktutveckling och marknadsföring av vattenbruksprodukter"
När: 23-25 november, 2021
Var: Scandic Frimurarhotellet, Linköping
Preliminärt schema: klicka här
Sista dag för anmälan: 19 oktober, 2021
Anmälan: Klicka här
Under oktober planerar Mistra att öppna utlysningen "En hållbar blå ekonomi för Sverige". Syftet med ett framtida forskningsprogram är att stödja omställningen till en blå ekonomi med fokus på förbättrade miljöförhållanden och ökad resiliens i svenska marina områden.
Nu har forskare vid Göteborgs universitet lyckats odla svensk havssallat i stor skala, vilket har öppnat upp för kommersiell odling av algen. I artikeln förklarar forskaren Sophie Steinhagen hur forskningen har gått till och hur resultaten kan stötta den blå ekonomin.
Forskare vid Göteborgs universitet och RISE har hittat energieffektiva metoder för att odla marina mikroalger i nordiskt klimat. Fiskeindustrier på västkusten är intresserade av att samarbeta.
Följ med forskare från Göteborgs universitet på en spännande virtuell smakresa med den nya blå maten – framtidens mat – och få reda på hur man på bästa sätt kan odla god, hållbar och näringsriktig sjömat.
Läs tidningen Extrakts artikel om forskaren Anders Kiessling, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och expert på akvakultur, som pratar om bland annat landbaserade odlingar.
Oppositionspolitiker lyfte rapport om entreprenörers egna erfarenheter och upplevelser i riksdagsdebatt om vattenbrukets långsamma utveckling i Sverige, vilket är positivt anser forskare vid Göteborgs universitet.
Att odla alger, musslor och fisk tillsammans är inte bara ett hållbart odlingssätt, det ger dessutom större skördar. Det visar ny forskning från SWEMARC vid Göteborgs universitet.
Av de 240 000 ton fisk som fiskas upp i Sverige årligen går endast 40 procent till matkonsumtion. Samtidigt importerar Sverige tre fjärdedelar av den mat från sjö och hav som vi äter. Den här obalansen ska det nya forskningscentrumet Blue Food, som koordineras av KTH, råda bot på.