Seminarium: Livsmedelsstrategin - så utvecklar vi svenskt vattenbruk

Jordbruksverket bjuder in till lunchseminarium (14 juni) om svenskt vattenbruk, där de berättar om sin roll i att stärka det svenska vattenbruket. Därefter samtalar de med representanter från Matfiskodlarna och Svenskt vattenbruk och sjömat om vad som krävs för att öka den svenska vattenbruksproduktionen och hur olika produktionssystem kan komplettera varandra.

Fortsätt läs mer

Konferens: Möjligheter och hinder för en svensk algindustri

Intresset för alger växer med rekordfart. Idag finns ett fåtal odlare i Sverige men vad behövs för att industrin ska växa och utvecklas? Vilka tekniker finns för att odla alger och tång i svenska vatten? Var ligger utmaningarna? Och hur använder vi biomassan? Välkommen till en konferens med intressanta presentationer och spännande diskussioner!

Fortsätt läs mer

Forumträff: Hållbar akvakultur

För femte året i rad arrangerar Agenda 2030 i Väst en forumträff i samarbete med WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, i år med tema hållbar akvakultur.

Fortsätt läs mer

Nationell konferens om vattenbruk lockade storpublik

Marica Andersson, doktorand vid Göteborgs universitet, håller ett föredrag under den nationella vattenbrukskonferensen 2022. Foto: Jonathan Roques

Över 150 personer – från alla delar av det svenska vattenbruket – samlades i Strömstad för att delta i den nationella vattenbrukskonferensen. Vi tog pulsen på två av deltagarna, Marica Andersson och Niklas Warwas, doktorander vid Göteborgs universitet.

Fortsätt läs mer

Restvatten från livsmedelsindustrin ger algodlingar en boost

Kontrollerad odling av makroalgen havssallat med gödning av processvatten från livsmedelsindustrin. Foto: Kristoffer Stedt.

Processvatten från livsmedelsindustrin fungerar utmärkt som gödning i landbaserade algodlingar. Algerna inte bara växer snabbare, deras proteininnehåll mångdubblas också. Därmed kan processvatten gå från att vara en kostnad till att bli en resurs i livsmedelsindustrin. Det har en ny vetenskaplig artikel från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola visat.

Fortsätt läs mer

Missa inte infoträffar om kontrollprogrammet Fiskhälsa

Foto: Svensk Fiskhälsa

Svensk Fiskhälsa bjuder in till två digitala infoträffar - 26 april och 4 maj - där de informerar om det frivilliga kontrollprogrammet Fiskhälsa.

Fortsätt läs mer

Vill utbilda inom sjömat och vattenbruk

De två centrumbildningarna – Blå mat, centrum för framtidens sjömat och Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC – har öppnat upp två unika kurser för deltagare med intresse för sjömat och hållbart vattenbruk. Doktorandkurserna startar i mars vid Chalmers tekniska högskola och april vid Göteborgs universitet.

Fortsätt läs mer

Marknadsföring av svenskt vattenbruk och sjömat: Information- och dialogmöte 9 feb

Den 9:e februari anordnar projektet "Förstudie – Kartläggning och upprättande av en branschgemensam plan för marknadsföring av svenskt vattenbruk och sjömat" ett informationmöte- och dialogmöte.  Sista anmälningsdag är 22 december, 2021.

Fortsätt läs mer

Mistras utlysning – 50 MSEK för en hållbar blå ekonomi

Foto: Susanne Lindegarth

Nu öppnar Mistra det första steget i utlysningen "En hållbar blå ekonomi för Sverige". Syftet med ett framtida forskningsprogram är att stödja omställningen till en blå ekonomi med fokus på förbättrade miljöförhållanden och ökad resiliens i marina områden.

Fortsätt läs mer

Toppkockar lyfte framtidens sjömat till nya höjder

Foto: Susan Gotensparre

Ragu på sjögurka, friterade simkrabbslår och sobanudlar med sjöborre. Kreativiteten flödade när Sofia B Olsson bjöd in kolleger till Restaurang VRÅ för att tänka nytt kring ätbara men outnyttjade råvaror från havet. På plats fanns även forskare från Göteborgs universitet för att guida i havets okända skafferi.

Fortsätt läs mer

Så skalar vi upp den blå biobaserade ekonomin: Maritima klustrets årskonferens 17 november

Foto: Johan Wingborg

Den 17 november samlas den maritima sektorn i Västsverige för en hybridkonferens med inspirationstalare, pitchning av innovativa företagsidéer och mycket mer. Möt entreprenörer, startups, finansiärer, forskare och större företag från de blå näringarna inom livsmedel och bioteknik.

Fortsätt läs mer

Ökad hållbar blå livsmedelsproduktion i hela Sverige: webbinarium 19 oktober

Vi behöver producera mer mat. Målet är tydligt både i Sveriges Livsmedelsstrategi och Strategin för Svenskt Vattenbruk. Men hur når vi dit?

Fortsätt läs mer

Vattenbrukskurs 23-25 nov: "Nå ut med din produkt! Ökad konkurrenskraft och lönsamhet genom förädling, produktutveckling och marknadsföring av vattenbruksprodukter". Anmälan senast 19 oktober

Foto: Peter Rutherhagen/SLU

Inbjudan till vattenbrukskursen: "Nå ut med din produkt! Ökad konkurrenskraft och lönsamhet genom förädling, produktutveckling och marknadsföring av vattenbruksprodukter"

När: 23-25 november, 2021

VarScandic Frimurarhotellet, Linköping

Preliminärt schema: klicka här

Sista dag för anmälan: 19 oktober, 2021

Anmälan: Klicka här

Fortsätt läs mer

Mistra satsar på hållbar blå ekonomi

Under oktober planerar Mistra att öppna utlysningen "En hållbar blå ekonomi för Sverige". Syftet med ett framtida forskningsprogram är att stödja omställningen till en blå ekonomi med fokus på förbättrade miljöförhållanden och ökad resiliens i svenska marina områden.

Fortsätt läs mer

Genombrott för svensk odling av havssallat

Foto: Samantha Hoffman

Nu har forskare vid Göteborgs universitet lyckats odla svensk havssallat i stor skala, vilket har öppnat upp för kommersiell odling av algen. I artikeln förklarar forskaren Sophie Steinhagen hur forskningen har gått till och hur resultaten kan stötta den blå ekonomin.

Fortsätt läs mer

Mikroalger från Västkusten – en ny tillgång för fiskindustrin

Laboratorieförsök med odling av västkustalger från artkollektionen GUMACC. Foto: Cornelia Spetea Wiklund

Forskare vid Göteborgs universitet och RISE har hittat energieffektiva metoder för att odla marina mikroalger i nordiskt klimat. Fiskeindustrier på västkusten är intresserade av att samarbeta.

Fortsätt läs mer

Digitalt smakprov på morgondagens mat från havet

Följ med forskare från Göteborgs universitet på en spännande virtuell smakresa med den nya blå maten – framtidens mat – och få reda på hur man på bästa sätt kan odla god, hållbar och näringsriktig sjömat.

Fortsätt läs mer

Fiskodlingarna flyter upp på land

Läs tidningen Extrakts artikel om forskaren Anders Kiessling, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och expert på akvakultur, som pratar om bland annat landbaserade odlingar.

Fortsätt läs mer

Debatt kring vattenbruk tog ny fart i riksdagen

Oppositionspolitiker lyfte rapport om entreprenörers egna erfarenheter och upplevelser i riksdagsdebatt om vattenbrukets långsamma utveckling i Sverige, vilket är positivt anser forskare vid Göteborgs universitet.

Fortsätt läs mer

Samodling av sjömat ger win-win situation

Algforskaren Luca Rugiu undersöker sina alger. Foto: Johan Wingborg.

Att odla alger, musslor och fisk tillsammans är inte bara ett hållbart odlingssätt, det ger dessutom större skördar. Det visar ny forskning från SWEMARC vid Göteborgs universitet.

Fortsätt läs mer

Följ oss på Twitter