Projektet Seawin syftar till att ge nya insikter till vägar mot det kombinerade målet om förbättrad hälsa för människor och miljömässig hållbarhet när det gäller konsumtion och produktion av sjömat. Nu har projektet tagit fram fem policy briefs som är på svenska och som i huvudsak fokuserar på svenska förhållanden.
Syftet med utlysningen om totalt 460 000 kr är att ge möjligheter till att finna nya former att utveckla ett långsiktigt ekonomiskt, miljö- och klimatmässigt hållbart vattenbruk. Ansökningssystemet öppnar den 28 juni. Sista dag för ansökan är 15 september 2021.
Jordbruksverket utlyser 3,25 miljoner kronor till projekt för att främja svenskt vattenbruk. Syftet är att stärka livsmedelskedjan och öka produktionen av livsmedel. Projekten ska ha en tydlig koppling till åtgärderna i handlingsplanen för utveckling av svenskt vattenbruk. Ansök senast 20 augusti 2021.
Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten har lanserat en ny strategi för svenskt fiske och vattenbruk 2021-2026 samt och en handlingsplan för utveckling av vattenbruk. Arbetet med att ta fram dessa har skett i brett samarbete med andra myndigheter, branschorganisationer, intresseorganisationer och forskare.
Forskare vid Göteborgs universitet och RISE har hittat energieffektiva metoder för att odla marina mikroalger i nordiskt klimat. Fiskeindustrier på västkusten är intresserade av att samarbeta.
Hur kan vi ta vara på den svenska sjömatens enorma potential? Och hur kan vi göra Sverige till en ledande producent av hållbar sjömat? I webbinariet den 11 maj presenterar Lillemor Lindberg och Gunilla Rosenqvist satsningen "Blå mat - centrum för framtidens sjömat".
Den 30 april hålls en öppen online-diskussion utifrån Nature-artikeln "A 20-year retrospective review of global aquaculture". I diskussionen medverkar författarna till artikeln och andra forskare inom området. Webinariet arrangeras av Table, som är ett samarbete mellan SLU, Oxfords universitet och universitetet i Wageningen.
Innovationsprojektet "Uppsamling av partikulärt spill och slamhantering från odling av fisk i öppna system" utvecklar teknik med målet att minska miljöpåverkan från fiskodlingar i öppna kassar och därmed förbättra möjligheterna för fiskodlingsbranschen att växa. Vad har hänt hittills i projektet?
Följ med forskare från Göteborgs universitet på en spännande virtuell smakresa med den nya blå maten – framtidens mat – och få reda på hur man på bästa sätt kan odla god, hållbar och näringsriktig sjömat.
Under fyra dagar varvas teori och praktiska exempel kopplat till modern vattenbruksteknik och innovativ blå bioteknologi. Utbildningen riktar sig till verksamhetsutövare och studenter och syftar till att utveckla vattenbrukskompetens och ge utökade karriärmöjligheter. Sista dag för anmälan är 25 april.
Till hösten startar en ny fristående kurs på SLU! Kursen avser att ge grundläggande kunskaper inom ämnet vattenbruk och riktar sig mot studenter på kandidat- och masternivå och andra intresserade som vill lära sig mer om akvakultur, som ett komplement till deras huvudämne/arbete. Ansök senast 15 april (kursen är nu även öppen för sen anmälan).
Väddö folkhögskola har i samarbete med Campus Roslagen och Utvecklingscentrum för vatten samt branschen tagit fram en yrkeshögskoleutbildning till akvaponiingenjör. I höst startar den första utbildningsomgången. Utbildningen leder till ett yrke som odlingsspecialist inom akvaponiska system. Ansök senast 16 maj.
Läs tidningen Extrakts artikel om forskaren Anders Kiessling, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och expert på akvakultur, som pratar om bland annat landbaserade odlingar.
Oppositionspolitiker lyfte rapport om entreprenörers egna erfarenheter och upplevelser i riksdagsdebatt om vattenbrukets långsamma utveckling i Sverige, vilket är positivt anser forskare vid Göteborgs universitet.
Att odla alger, musslor och fisk tillsammans är inte bara ett hållbart odlingssätt, det ger dessutom större skördar. Det visar ny forskning från SWEMARC vid Göteborgs universitet.
Landsbygdsnätverkets tematiska grupp för fiske och vattenbruk vill med skriften "Fisk och fiske - vad är det som gäller" försöka ge lättillgänglig information till ansvariga för inköp och upphandling av livsmedel och till en intresserad allmänhet, för att kunna göra ännu bättre medvetna val av sjömat.
Av de 240 000 ton fisk som fiskas upp i Sverige årligen går endast 40 procent till matkonsumtion. Samtidigt importerar Sverige tre fjärdedelar av den mat från sjö och hav som vi äter. Den här obalansen ska det nya forskningscentrumet Blue Food, som koordineras av KTH, råda bot på.
Vattenbruk i form av landbaserade fiskodlingar med recirkulation av vatten, så kallade RAS-odlingar, kan bidra till att Sverige uppnå högre självförsörjningsgrad på odlad fisk. Dessutom kan produktionen av sjömat öka på ett hållbart sätt. Välkommen till ett webbinarium som handlar om vattenbruket, innovationer och det nytänkande som krävs för en hållbar utveckling för branschen. Föredragshållare är Joel Oresten, civilingenjör och företagsledare, och Kristina Snuttan Sundell, SWEMARC:s verksamhetsledare.
På Kristineberg marina forskningsstation har för första gången röda signalsjögurkor fötts upp i fångenskap. Målet är att kunna stärka beståndet av sjögurkor i Gullmarsfjorden och att öka kunskapen om sjögurkans roll i hållbar odling av sjömat.
Jordbruksverket utlyser 2,4 miljoner kronor till projekt för att främja svenskt vattenbruk. Syftet är att stärka livsmedelskedjan och öka produktionen av livsmedel. Din ansökan ska ha kommit in till Jordbruksverket senast den 9 november 2020.