Den 3 juni 2020 anordnades en kurs på Gotland för de som vill öka värdet av sina vattenbruksprodukter genom beredning. Utbildningen hölls av Sjömatsfrämjandet och behandlade de krav som ställs på en livsmedelsanläggning.
Vetenskapens värld reser Sverige runt för att ta del av den senaste kunskapen om hållbar mat. Från Örnsköldsvik till Skåne försöker såväl forskare som bönder på olika sätt knäcka koden till att producera mer nyttiga livsmedel med lägre utsläpp. På Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckskil intervjuades SWEMARC:s verksamhetsledare Kristina Snuttan Sundell och Fredrik Gröndahl från KTH. Följ även med till akvaponiska odlingar av växter och fisk i Härnösand och utanför Stockholm och lyssna när Anders Kiessling, professor i akvakultur vid SLU, berättar om framtidens foder för hållbar fiskodling.
Nu har Landsbygdsnätverkets webbinarieserie om hur forskare och vattenbrukare arbetar för att få det svenska vattenbruket ännu mer hållbart dragit igång.
Odlade makroalger kan bli en ny industrisektor, som bland annat kan skapa nya jobb och produkter, skriver Dagens Nyheter och tar pulsen på algforskare vid Göteborgs universitet och Kungliga Tekniska Högskolan.
Modeller visar att proteiner från havet – främst hållbar odling av musslor och fisk – kan hjälpa till att föda 10 miljarder människor år 2050. Men då behövs också bättre miljöregler och teknikutveckling.
Det krävs miljardbelopp för att få fart på fiskodlingsindustrin på land. Samtidigt kan byråkratin påverka satsningarna.
Den virtuella konferensen "Seaweed for Health", som hålls 24-25 augusti, bjuder in deltagare med intresse för kommersialisering av alger, forskning och hälsa.
Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket arbetar för närvarande med att ta fram en ny gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk. Arbetet sker i nära dialog med fiskets och vattenbrukets intressenter och har nu resulterat i ett första förslag till strategi.
I Landsbygdsnätverkets nya webbinarieserie ”Hållbart från norr till söder” görs en djupdykning i vattenbrukets olika produktionsformer, utmaningar och möjligheter.
Idag är det FN:s internationella dag för hållbar gastronomi, vilket vi firar med GU-forskaren och SWEMARC:s verksamhetsledare Kristina Snuttan Sundells video om hållbar matproduktion i havet.
Fiskfoder består ofta av fisk- eller sojamjöl. Det är inte hållbart när produktionen av odlad fisk ökar. RISE har utvecklat en metod för att göra fiskfoder av hållbara proteinkällor från skogen. Nu ska det internationella projektet FISK knyta samman aktörer så att produktion av fiskfoder baserad på skogsråvara kan bli verklighet.
Nu vill EU-projektet AquaVitae kartlägga och ranka globala hållbarhetsmål i relation till odlade arter, som musslor, ostron, alger och sjögurkor.
Tag chansen och läs en 1-årig vattenbruksutbildning som ges i huvudsak på distans med start i höst! Det finns fortfarande platser kvar. Sista ansökningsdag är 19 juni ( i mån av plats tas sena ansökningar emot fram till kursstart).
SUBMARINER-nätverket främjar innovativa metoder för hållbar användning av marina resurser och erbjuder en samarbetsplattform för relaterade aktörer och initiativ i Östersjöregionen. De bjuder nu in blå startups till att delta i "Accelerator for Blue Growth" - ett transnationellt mentorprogram.
Organisationen Djurens rätt arrangerade ett seminarium den 5 maj om fiskarna i vattenbruket, med fokus på slakt och djurskydd. Medverkade gjorde forskare, branschföreträdare och myndigheter. Seminariet spalades in och finns nu att ladda ner.
Syftet med projektet SALMONAID har varit att utveckla foder för laxfiskar baserat på mikrosvampar som nyttjar restströmmar från skogsindustrin. Resultaten visar att det framtagna svampproteinet kan ersätta soja i fiskfoder - ett koncept som är redo att kommersialiseras!
Nationella vattenbrukskonferensen 2020, som hölls i Åhus 10-11 mars, samlade ca 120 deltagare från hela vattenbrukssverige: företagare, innovatörer, myndigheter och forskare. På programmet fanns bl.a. statliga satsningar på vattenbruk, perspektiv från olika vattenbruksverksamheter, vattenbruksprodukters roll för utveckling av nya råvaror och för svensk livsmedelsförsörjning. På forskningsfronten var det särskilt fokus på nya hållbara råvaror till fiskfoder. Ta del av presentationerna och läs mer om konferensen här nedan.
Projektet AkvaCirkulär, Akvatiska cirkulära system för hållbar matproduktion, ska arbeta med forskning och utveckling av ett system för odling av fisk i saltvatten och kalla temperaturer. Medverkar gör Göteborgs universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, IVL Svenska miljöinstitutet, Innovatum, Swedish Algae Factory och Smögenlax AB.