I den nyligen utgivna rapporten "Miljöanpassat vattenbruk i Sverige – en näring med stor potential" ger Naturskyddsföreningen sin bild av de problem och möjligheter som svenskt vattenbruk står inför idag. De listar en mängd förslag på lösningar för att miljöanpassa vattenbruket samt pekar ut ett antal forskningsområden de anser ska prioriteras.
Fredagen den 21 november 2014 försvarar Per Bergström sin avhandling ”Blue Oceans with Blue Mussels”.
Disputationen äger rum i stora Hörsalen på Lovéncentret på Tjärnö kl. 13.15. Alla är välkomna och ingen föranmälan behövs.
Ny vetenskaplig publikation från SLU-forskare:
Metabolic insights in Arctic charr (Salvelinus alpinus) fed with zygomycetes and fish meal diets as assessed in liver using nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy
Inom projektet Småskalig marin fiskodling har en websida med information om svenskt vattenbruk tagits fram http://www.vbcv.science.gu.se/25svar/. Där får man bland annat svar på 25 vanliga frågor om fiskodling och vattenbruk.
Den 29 augusti hade projektet "Småskalig marin fiskodling" där Vattenbrukscentrum Väst har varit vetenskaplig partner slutkonferens i Fjällbacka. Syftet har varit att underlätta för uppstart av småskalig fiskodlingsverksamhet.
I Aquabest-rapporten "Nutrient digestibility and growth in Arctic charr fed microbial and mussel protein meal" av Torbjörn Lundh och medförfattare redovisas resultaten från korttidsförsök i vilka röding har utfodrats med ett antal olika alternativa foderingredienser.
En mängd intressanta rapporter från EU-projektet Aquabest finns för nedladdning via http://www.aquabestproject.eu/reports.aspx
I en artikel nyligen publicerad i Proceedings of the U.S. National Academy of Sciences (PNAS), skriver Max Troell (Beijer Institute och Stockholm Resilience Centre) och medförfattare om vattenbrukets roll i den globala livsmedelsförsörjningen.
I en ny rapport från Vattenbrukscentrum Väst om det japanska jätteostronet Crassostrea gigas görs en genomgång av artens ursprung och utbredning i Sverige samt om dess miljöpåverkan och odlingsmöjligheter.
Vid Institutionen för Biosystem och Teknologi, SLU, Alnarp sker forskning kring mikroalger och hur dessa kan användas inom de gröna näringarna.
Pilotprojektet för produktion av musselmjöl har fått ett temporärt godkännande av Jordbruksverket. Detta innebär att projektet klarat kraven att producera foder utifrån en animalisk restprodukt (musslor).
Avhandlingen "Nutrition of Arctic Charr (Salvelinus alpinus) and Eurasian Perch (Perca fluviatilis) and Evaluation of Alternative Protein Sources" presenteras och försvaras offentligt av författaren Markus Langeland vid SLU den 23 maj 2014.
ISFSI - The International Society for fish and shellfish immunology - är en global organisation som startades i de nordiska länderna, först som en nordisk förening som sedan blev europeisk och nu är den global.
Stor satsning på marint vattenbruk när Forskningsrådet Formas, Mistra och Lantmännens Forskningsstiftelse i april delade ut medel för forskning om hållbara produktionssystem. Två projekt från Göteborgs universitet fick pengar för att bedriva forskning om eftertraktade fisk- och skaldjur som fläckig havskatt och hummer, samt om odling av makroalger.
Ny publikation med betydelse för framtida odling av abborre:
Digestive Enzyme Activity in Eurasian Perch (Perca Fluviatilis) and Arctic
Författare: Markus Langeland, Jan Erik Lindberg and Torbjörn Lundh
Årets upplaga av Swedish Maritime Day går av stapeln 8 april på Svenska mäsan i Göteborg. Fokus är på havsmiljö och maritima branscher.
Nu är det möjligt att ta del av presentationerna från SLU-seminariet " How can we strengthen aquaculture reserach and education at SLU" som hölls den 11 december 2013:
Onsdagen den 11 mars föreläser Agr. Dr. Matilda Olstorpe, SLU, om jäst och dess potential som proteinråvara i fiskfoder.
Nu är det möjligt att ta del av konferensrapport samt de presentationer som hölls under den Nationella vattenbrukskonferensen 28-29 jan i Simrishamn:
Vattenbruk är den del av livsmedelssektorn som växer snabbast globalt sett. Närmare hälften av den mängd fisk som vi konsumerar är i dag odlad och förväntningarna är stora på att framtidens vattenbruk ska kunna tillgodose den ökande efterfrågan på fisk och skaldjur som ses världen över.