By Anna Norman Halden on fredag, 22 april 2022
Category: Nyheter

Sammanfattning och presentationer från Nationella vattenbrukskonferensen

Nationella vattenbrukskonferensen 2022, som hölls i Strömstad 15-16 mars, samlade drygt 150 deltagare från hela vattenbrukssverige: företagare, innovatörer, myndigheter och forskare. På programmet fanns bl.a. odling och användning av alger, RAS-odling av fisk, cirkulära system samt produktutveckling och marknadsföring. Ta del av presentationerna och läs mer om konferensen.

Presentationerna som hölls på konferensen finns samlade i en lista längre ner på sidan.

Sammanfattning av konferensen

Tema: Med innovation, cirkulära system och entreprenörer i fokus

Tid och plats: 15-16 mars 2022, Hotell Scandic Laholmen, Strömstad

Program: kan laddas ner här

Arrangörer: Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk (NKfV), SWEMARC (Göteborgs universitet), SLU Aquaculture (Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU), Innovatum Science Park, Jordbruksverket, Landsbygdsnätverket, Svenskt vattenbruk och sjömat, Nordic Seafarm, Ostrea Aquaculture och Kalvö ostron.

Ett stort tack till alla som bidrog med presentationer, modererande, diskussioner, utställning, råvaror till mingel och middagen, och studiebesök!

Konferensen arrangerades delvis med stöd från Europeiska havs- och fiskerifonden, samt Europeiska regionala utvecklingsfonden, Interreg Sverige-Norge.

Nästa gång Nationella Vattenbrukskonferensen planeras att anordnas är våren 2024.

Presentationer från konferensen

Välkommen, inledning

SESSION 1 Alger – odling och användning

Storskalig odling av marina makroalger 
 
Vad har skönhetsprodukter, solceller och fiskfoder gemensamt?
 
Volta Greentech - alger som metanreducerande fodertillskott till kor  

SESSION 2 RAS-odling av fisk

Odling av kallvattensarter, laxfiskar i RAS:
Smögenlax - Cirkulära samarbeten ger fördelar för alla
Ravdu - landbaserad rödingodling i Norrbotten
 
Inomhusodlad småländsk störrom - RASande enkelt eller RASerade drömmar?
 
Därför är steget från gris till fisk så enkelt - förutsättningarna i Västsverige

SESSION 3 Blå Mat – Centrum för framtidens sjömat

Vad är Blå Mat?
 
Unga forskare berättar om centrumets forskning
 
RRI – Blå Mat:s samverkansprogram och externa partners

SESSION 4 Kortpresentationer: ”Mitt projekts/idés bidrag till det svenska vattenbruket”

Dagens och morgondagens styrmedel för svenskt vattenbruk - ett ekonomiskt perspektiv
 
Djurvälfärd som en del av social livscykelanalys
 
Utbildning till Akvaponiingenjör
 
Development of microbial ingredients for aquafeeds from non-food residues
 
Hållbar Scampi-räka odlad i Sverige
 
Sjögurkor i lågtrofisk odling
 
Vad händer på botten under en musselodling?

Inspirationstal av Sofia B Olsson som inledning till postersession, företagsmässa, produktförevisning samt konferensmiddag

Smaken framförallt – sjömatsinspiration från ett kockperspektiv

SESSION 5 Cirkulära system

Odling av alger i processvatten från sjömatsindustrin
 
Miljökassen - partikeluppsamling från öppna kassar
 
Den gröna regnbågslaxen (presentation) Se filmen om 5 ton fisk i disk
 
Alternativa foderingredienser från sidoströmmar och underutnyttjade arter

SESSION 6 Produktutveckling och marknadsföring

Oðerwilldera Älvdalsrom
 
Från avel till färdigpackat - Hur skapar vi en stark marknad för svensk fisk?
 
Förstudie – Kartläggning och upprättande av en branschgemensam plan för marknadsföring av svenskt vattenbruk och sjömat
 
Projektet Bridges - framtidens vattenbruksutbildning

SESSION 7 

Nationella strategier och mål för livsmedelsproduktionen
 
Det kommande Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet