Inom EU-projektet Baltic Blue Growth (BBG) odlas blåmusslor i Östersjön för att motverka övergödning och skapa nya möjligheter till blå tillväxt.
I en ny vetenskaplig artikel i tidskriften Aquaculture (okt 2018) sammanfattar SLU-forskare resultaten av avelsprogrammet för röding.
VÄLKOMNA TILL EN WORKSHOP OM NYA FODER-RÅVAROR TILL FISK OCH KRÄFTDJUR FÖR UTVECKLING AV HÅLLBART VATTENBRUK
"Mitt hållbara matval" är temat för årets Matologi som är ett heldagsevent i Stockholm (Norra Latins skolgård) den 25 aug kl 10-16.
SLU:s plattform för akvakultur inrättades enligt rektorsbeslut 2017 och invigdes 26 april 2018 med en kick-off för SLU-forskare. Se mer info om plattformen och länkar till inspelade presentationer från kick-offen via plattformens hemsida.
Tillväxt Norra Bohuslän har producerat en webb-baserad utbildning inom vattenbruk genom ett samverkansarbete mellan kustkommunerna i Bohuslän, Campus Väst och Swemarc.
Läs mer om bland annat projektet Scary Seafood - den nya maten från havet (https://swemarc.gu.se/Aktuellt/Nyheter/fulltext//scary-seafood-ska-lara-oss-ata-ny-mat-fran-havet-.cid1564947) och den nya nordiska mastersutbildningen som startar hösten 2019 (https://www.utbyten.se/nyheter/dags-att-soka-till-nordic-master/).
Efter en lyckosam start för Vegafish anläggning i Lysekil skördar nu företaget den första omgången jätteräkor som ska ut till försäljning.
För att undersöka Gotlands förutsättningar för en utveckling av ett hållbart vattenbruk har Länsstyrelsen på Gotland tagit initiativ till och genomfört en förstudie i samarbete med Blått centrum (ett samarbete mellan Uppsala universitet-Campus Gotland, Länsstyrelsen Gotland och Region Gotland). Resultatet av förstudien finns nu som rapport att ladda ner här: ”Förstudie Hållbart vattenbruk - något för Gotland?”
Presentationerna från Nationella Vattenbrukskonferensen 13-14 mars i Sundsvall finns att ladda ner här:
Nationella Vattenbrukskonferensen hålls den 13-14 mars 2018 på Södra Bergets Resort och Hotell i Sundsvall
NATIONELL VATTENBRUKSKONFERENS 2018
Datum: Den 13-14 mars 2018
Plats: Södra Bergets hotell och resort, Sundvall
David Huyben, doktorand på institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU, disputerade den 8 sept med avhandlingen "Effects of feeding yeasts on blood physiology and gut microbiota of rainbow trout". Som titeln anger undersöker avhandlingen effekter av utfodring med jäst på regnbågars blodfysiologi och tarmbakterieflora. En summering av syfte och resultat av arbetet finns på svenska i abstract nedan, samt en kort sammanfattning på engelska längre ner.
Forskare vid SLU och GU är medförfattare till en review-artikel som nyligen har publicerats i Reviews in Aquaculture: "Attraction and repulsion of mobile wild organisms to finfish and shellfish aquaculture: a review", Callier et al 2017. Artikeln har sin grund i arbete som utförs i akvakulturgruppen inom ICES (ICES WG-AQUA).
Welcome to apply for the PhD course "Transdisciplinary approaches to sustainable marine aquaculture" (4 ECTS), at Gothenburg University during 22-27 Oct 2017.
Deadline for registration is 29th Sept 2017!
"A vision on the future of European Aquaculture - Where will European aquaculture be in 2030, 2050 and beyond, outlining the main drivers and game changers" är titeln på en ny rapport från EFARO (The European Fisheries and Aquaculture Research Organisations).
Välkommen till temadag om hälsofördelar och risker med marina livsmedel, 21 juni 2017 (anmälan senast 14 juni)
Workshop 27 april 2017 angående ett frivilligt handelssystem för fosfor och kväve i syfte att minska övergödningen i Östersjön
Forksningsprojektet ENSILAGE (Ensilering av Närringsrika Sidoströmmar från fiskberedning Innebär Lokal Akvakultur med God miljö och Ekonomi) har beviljats pengar från Formas utlysning "Skogsråvara och Biomassa: Forskning för en omställning till en biobaserad samhällsekonomi".