Organisationen Djurens rätt arrangerade ett seminarium den 5 maj om fiskarna i vattenbruket, med fokus på slakt och djurskydd. Medverkade gjorde forskare, branschföreträdare och myndigheter. Seminariet spalades in och finns nu att ladda ner.
Ta del av seminariet via: https://www.youtube.com/watch?v=1EJStpD21_I
Syftet med seminariet var att bidra till ökad kunskap, förståelse, inspiration och verktyg till positiv förändring inom fiskodlingsbranschen.
Medverkande var forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och vid det norska forskningsinstitutet SINTEF, vilka är experter på djurvälfärd för fiskar och djuretik, liksom representanter för vattenbruksnäringen (branschorganisationen Matfiskodlarna), Jordbruksverket och norska Mattilsynet (Norges motsvarighet till svenska Jordbruksverket).
Program
13.00-13.15 Inledning av moderator Anna-Clara Acevedo, politiskt sakkunnig på Djurens Rätt samt Linda Björklund, sakkunnig och etolog på Djurens Rätt om Djurens Rätts arbete om djurskydd för fiskar.
13.15-13.45 Albin Gräns, doktor i zoofysiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. Kunskapsläget vad gäller djurskydd vid bedövning av fiskar vid slakt och möjliga vägar framåt.
13.45-14.05 Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket. Sveriges lagstiftning på området och Jordbruksverkets syn på arbetet framåt.
14.05-14.25 Daniel Wikberg, vd och Linda Falk, projektledare, Matfiskodlarna.
Matfiskodlarnas djurskyddsarbete och syn på framtiden.
14.25-14.45 Paus
14.45-15.20 Inger Fyllingen, sektionen för fiskhälsa och fiskvälfärd vid norska Mattilsynet och Ulf Erikson, forskare vid det norska forskningsinstitutet SINTEF. Norges lagstiftning på området, om förbudet mot koldioxidbedövning och om bedövning av fiskar i det norska vattenbruket.
15.20-15.50 Helena Röcklinsberg, docent i etik, forskar och undervisar i djuretik vid Sveriges lantbruksuniversitet. Kan vi strunta i fiskarnas känslor – för att vi inte känner för dem? Givet att empati är etikens grund, är det möjligt att utvidga etiken till dem vi har svårt att känna med?
15.50-16.30 Diskussion och avslut