Kursen om djurvälfärd i Uppsala 27-29 mars samlade 50 deltagare och vid lanseringen av branschriktlinjerna under kursens första dag var vi närmare 80 personer. Det var intensiva men trevliga och lärorika dagar! Tack till alla föreläsare och till alla deltagare för ert engagemang!
Inspelade föreläsningar från kursen om djurvälfärd i Uppsala 27-29 mars 2019 finns nu HÄR.
Här finns de presentationer som visades under kursen:
Introduktion till kursen samt till Odlad med Omtanke
Bakgrunden och idén till fiskodlingens code of practice
Presentation av fiskodlingens branschriktlinjer och Odlad med Omtanke
Branschriktlinjerna och fiskvälfärd
Grundläggande om fiskars anatomi kopplat till välfärd, samt Utfodring och välfärd
Fiskvälfärd och nya fodermedel
Tarmhälsa kopplat till foder och stress - fysiologiska välfärdsindikatorer, del1
Tarmhälsa kopplat till foder och stress - fysiologiska välfärdsindikatorer, del2
Välfärdsindikatorer för att bedöma välfärd och hälsa i odlingen – visuella välfärdsindikatorer
Skötsel när det gäller djurhållning, hantering, märkning, sortering, transport av levande fisk – minimera stress
Slakt (bedövning, avlivning)
Här finns det instuderingsmaterial som skickades ut inför kursen:
Nationella branschriktlinjerna
Fisheries_Sustainability_front-AK chapter-conclusion
Riskbedömning av slakt av odlad fisk
COP_liten
FISHWELL-Welfare-indicators-for-farmed-Atlantic-salmon-November-2018
Kursen spelades in och kommer att tillgängliggöras via webb. Länken till inspelningen kommer t.ex. att kunna hittas här på NKfVs hemsida som en nyhet.
Här nedan finns allmän info om kursen:
Syfte: Att med utgångspunk i Odlad med omtankes nya branschriktlinjer ha djurvälfärd som fokus för föreläsningar och diskussioner. Välmående fiskar är grunden för en effektiv och hållbar produktion.
Kursinnehåll: Föreläsningarna utgår ifrån den senaste forskningen och har en praktisk tillämpning. Några av de ämnesområden om påverkar fiskars välfärd och som togs upp under kursen är:
- Djurvälfärd gällande anläggning och utrustning, djurtäthet, vattenkvalitet och -temperatur, ljus och skuggning, strömsättning
- Skötsel och djurhållning; hantering, sortering och transport av levande fisk - med fokus på minimering av stress
- Foder och utfodring kopplat till fiskens välmående och tillväxt
- Välfärdsindikatorer för att bedöma välfärd och hälsa
- Slakt; bedövning och avlivning
Mer information om kursupplägg finns HÄR.
Arrangörer: Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk (NKfV) tillsammans med Swemarc, SLU Aquaculture och Matfiskodlarna
Kursen är en av fyra inom projekt Akvakompetens som finansieras av Europeiska havs- och fiskerifonden.