Vattenbruk är den del av livsmedelssektorn som växer snabbast globalt sett. Närmare hälften av den mängd fisk som vi konsumerar är i dag odlad och förväntningarna är stora på att framtidens vattenbruk ska kunna tillgodose den ökande efterfrågan på fisk och skaldjur som ses världen över.
Hållbart vattenbruk är också genomgående för den fjärde Nationella vattenbrukskonferensen, som arrangeras på Marint Centrum i Simrishamn den 28-29 januari.
I anslutning till konferensen ställer företag, forskning och projekt ut i mässformat. Utställningen öppnar för medier kl. 16:50 under programpunkten25 frågor och svar om vattenbruk. För allmänheten finns det möjlighet att besöka utställningen mellan kl. 17:30 och 18:30, då finns det även möjlighet att prata med utställare och föredragshållare.
Det svenska vattenbruket har stora möjligheter. Befintliga vattenbruk producerar mera. Och i framtiden odlas fisk och skaldjur på helt nya sätt i slutna system. Och allt behöver ske på ett hållbart sätt.
Konferensen är en mötesplats för aktörer från hela Sverige och från alla områden: odlare, forskare, myndigheter och intresseföreningar. Det övergripande temat för konferensen är samverkan för regional utveckling genom de tre vattenbrukscentren; Norr, Väst och Ost.
Det bjuds på presentationer av olika odlingstekniker och forskningsprojekt. Några axplock ur programmet: Hållbar odling av röding, Musslor och ostron på Västkusten och Världens mest hållbara fisk odlad i Skåne. Under konferensen ger Jordbruksverket som ansvarig myndighet en lägesrapport för arbetet med en handlingsplan utifrån den svenska strategin för vattenbruket.
Arrangörer är Nationellt kompetenscentrum för vattenbruk (ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Göteborgs universitet), Jordbruksverket, Vattenbrukarnas riksförbund och Marint Centrum i Simrishamn.
Läs programmet för konferensen här >>
För mer information, kontakta Susanne Lindegarth: