Blog
  • Hem
  • Nyheter
  • Om NKfV
  • Publikationer
  • Konferensrapporter
  • Myndighetsrapporter
  • Övriga rapporter (svenska)
  • Övriga rapporter (engelska)
  • Utbildningar
  • Yrkesutbildningar
  • Universitetsutbildningar
  • Webbaserade utbildningar
  • AKVAKOMPETENS 2.0
  • Länkar
  • Kontakt
  • Länkar till svenskt vattenbruk
  • Kalender
  • Aktuella event
By NKfV on måndag, 21 oktober 2019
Category: Nyheter

Aquafresh - odlad fisk som en excellent råvara till det svenska köket

Aquafresh är samlingsnamnet för ett nytt forskningskoncept som nu utvecklas mellan SLU och Örebro universitet/Grythyttan inom produktkvalitet för odlad fisk och skaldjur.

Målet med Aquafresh är, att med hjälp av den senaste analystekniken inom biokemi och utvecklingen av statistisk metodik inom sensorik/gastronomi, finna mer handfasta markörer som tillåter en direkt koppling mellan kockens gastronomiska upplevelse och själva produktionen, från romkorn till gryta. Aquafresh finansieras av SLU Future Food, Livsmedelsstrategin genom Jordbruksverket, SLU Aquaculture och Vinnova (5Ton Grön Fisk i Disk). Projektet startade 2017 och pågår minst till 2022.

Läs mer om projektet här och här.

Se filmer om projektet (tre olika långa versioner): 

Det senaste inom forskning: Hur ska odlad fisk smaka?
(1 min 22 sek)

Hur ska odlad fisk smaka? Resultat från forskningsprojektet Aquafresh
(6 min)

Hur ska odlad fisk smaka? Projektet Aquafresh med fördjupning och förklaring av resultat
(12 min)