Nationellt Kompetenscentrum Vattenbruk

Kick-off för SLU:s plattform för akvakultur

ostersjomusslorSPA VidakovicSLU:s plattform för akvakultur inrättades enligt rektorsbeslut 2017 och invigdes 26 april 2018 med en kick-off för SLU-forskare. Se mer info om plattformen och länkar till inspelade presentationer från kick-offen via plattformens hemsida.

 

Syftet med SLUs akvakulturplattform är att:

 

- identifiera, utveckla och synliggöra kompetens på SLU inom akvakultur,

 

- stimulera fakultetsövergripande forsknings- och utbildningsprojekt inom akvakultur,

 

- identifiera och stödja utveckling av infrastruktur inom akvakultur på SLU samt synliggöra denna internt och externt,

 

- upparbeta nätverk inom akvakultur, såväl internt på SLU som på nationell och internationell nivå.

 

 

 

 

 

Verksamheten inom akvakulturplattformen utgörs framförallt av utvecklingsprojekt och kommunikationsaktiviteter för att uppnå plattformens mål. Till plattformen har knutits två nya biträdande lektorer: Christos Palaiokostas (genetik och avel) och Kartik Baruah (foder och nutrition), samt en koordinator (Anna Norman Haldén) och en kommunikatör (Eva-Stina Lindell). Plattformen leds av en styrgrupp med representanter från SLUs samtliga fyra fakulteter och med fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap som organisatoriskt ansvarig.

 

 

 

 

 

 

Mycket händer inom SWEMARC!

SWEMARC maj2018

Läs mer om bland annat projektet Scary Seafood - den nya maten från havet (https://swemarc.gu.se/Aktuellt/Nyheter/fulltext//scary-seafood-ska-lara-oss-ata-ny-mat-fran-havet-.cid1564947) och den nya nordiska mastersutbildningen som startar hösten 2019 (https://www.utbyten.se/nyheter/dags-att-soka-till-nordic-master/).

 

SWEMARC har också deltagit i arbetet med att ta fram en vattenbruksutbildning för webben, läs mer här http://www.tillvaxtbohuslan.se/vattenbruksutbildning/

 

 

Foto: Snuttan Sundell pratar om möjligheter med att odla och äta sjögurka under Scary Seafood-workshopen den 13 april (foto: Susanne Lindegarth).

Jätteräkor skördas i Lysekil

handhallen raka Joakim OltnerEfter en lyckosam start för Vegafish anläggning i Lysekil skördar nu företaget den första omgången jätteräkor som ska ut till försäljning. Enligt Matilda Olstorpe, VD och tillika forskare på SLU, har flytten till naturligt havsvatten varit en stor del av framgången. Avgörande för resultatet hittills och för en fortsatt positiv utveckling är även de samarbeten företaget har med både med lokala entreprenörer och gymnasieskolor samt med forskare på Göteborgs universitet.

 

Läs mer…

Prenumerera på denna RSS-feed