SLU i Almedalen - Fisken på bordet!

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) bjuder in till ett smakligt seminarium under Almedalsveckan om fiskens fördelar som mat, vilken fisk vi kan och bör äta och hur vi utvecklar ett resursbevarande fiske och ett hållbart vattenbruk. Det blir fiskfrukost, aktuell forskning och senaste nytt från näringen, forskningsfinansieringen och politiken. Räcker fisken i…

MICPROS - från matrester till matfisk

I samband med Sustainability Day 23 april i Stockholm offentliggjordes pristagarna i Green Innovation Contest 2012. SLU-forskaren Matilda Olstorpe och hennes team vann i kategorin resurseffektivisering med bidraget MICPROS. Med hjälp av mikrober transformerar MICPROS restprodukter till en proteinråvara för fiskfoder och skapar därmed en matresurs för människor på ett…

Ny rapport från VBCV

Vattenbrukscentrum Väst på Göteborgs Universitet har under 2012 arbetat med en utredning kring de odlingsbiologiska förutsättningarna för att kunna etablera marin fiskodling i Sverige. Rapporten är nu färdig och finns som nedladdningsbar pdf på Vattenbrukscentrum Västs hemsida samt under publikationer. Läs mer här.

Master i Aquatic Food Production

SLU har tillsammans med fyra andra nordiska partners tagit fram en nordisk masterutbildning i Aquatic Food Production - Safety and Quality. Målet är att leverera en unik utbildning i akvatisk matproduktion och processering för att stödja den pågående expansionen av fiskindustrin samt att länka primärproduktion, processering och distribution av fisk…