Nytt SLU-projekt: Livsmedelsavfall till odlad fisk – utveckling av en unik mikrobiell tvåstegsprocess

Vid forskningsrådet Formas utlysning "Hållbar livsmedelsproduktion och -konsumtion" tidigare i år beviljades 9,7 miljoner kronor till projektet "Livsmedelsavfall till odlad fisk – utveckling av en unik mikrobiell tvåstegsprocess". I projektet, som kallas Waste2Fish, utvärderas möjligheten att använda mikrober odlade på livsmedelsavfall som ett mijlövänligt alternativ till dagens fiskmjöl och soja…

SLU upphandlar blåmusslor i Östersjön

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) upphandlar odling och skörd av blåmusslor i Östersjön, som en del av det EU-finansierade projektet NutriTrade. Syftet är att undersöka om musselodling kan vara en lämplig åtgärd för att minska mängden kväve och fosfor i Östersjön. Musslor tar upp kväve och fosfor från vattnet. Genom att skörda…

Hur startar man en vattenbruksverksamhet? Kurs om tillståndsprövning och miljöfrågor

Mellan december 2016 och februari 2017 genomförs en kurs om tillståndsprövning och miljöfrågor för nuvarande och blivande odlare av fisk, skaldjur och alger i kust, sjöar och på land, samt för myndighetspersoner på statlig, regional och kommunal nivå. Kursen, som finansieras av Jordbruksverket, arrangeras av Swemarc vid Göteborgs universitet (tidigare…

Officiell invigning SWEMARC - inspelade tal och föreläsningar

SWEMARC - Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning vid Göteborgs universitet - invigdes officiellt den 5 september med tal av Göteborgs universitets rektor, SWEMARC:s föreståndare Kristina "Snuttan" Sundell samt av två gästprofessorer som kommer att kopplas till Swemarc: professor Barry Costa Pierce från University of New England och Professor Kåre Skallerud från…